Održane Jadranska konferencija i Izborna skupština HSGN-a

Održane Jadranska konferencija i Izborna skupština HSGN-a

Dana 28.11.2018. u Hotelu Laguna, Kranjčevićeva 29, u Zagrebu, Hrvatski savez gluhih i nagluhih organizirao je Jadransku konferenciju na temu ‘Prava  gluhih i nagluhih- što se promijenilo od 2016. godine’. Skup su svojim prisustvom i izlaganjem uveličali Marica Mirić (SOIH), Anton Petrič (Zveza glušnih i naglušnih Republike Slovenije), Helena Majerić (Ured za socijalnu zaštitu i OSI iz grada Zagreba), Mihailo Gordić (Savez gluvih Srbije), Darja Pajk (Europska federacija nagluhih – EFHOH), Tomislav Benjak, HZJZ, Marijana Senjak, Središnji ured HZZ-a i Darijo Jurišić zamjenik Pravobraniteljice za OSI RH.

Kolege iz susjednih zemalja (Slovenije i Srbije) su nam pobliže objasnili situaciju Gluhih u svojim državama te su nam njihove informacije i prijenos iskustva bili od velike koristi. Mogli smo vidjeti prednosti i mane našeg sustava te koliko nam znači da smo članica Europske unije.

Gospođa Pajk iz Slovenije, osim što je sa prisutnima na skupu podijelila i vlastita iskustva i izazove s kojima se susrela nakon progresivnog gubitka sluha, također nam je predstavila i rad Europske federacije nagluhih (EFHOH).

Gospođa Helena Majerić iz Ureda za socijalnu zaštitu i OSI Grada Zagreba govorila je o izazovima s kojima se susreću osobe s invaliditetom te koja prava imaju gluhe osobe na području Grada Zagreba.

Gospodin Darijo Jurišić, zamjenik Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom RH govorio je o radu Ureda te na koji se način Ured bori za prava osoba s invaliditetom i u kojim slučajevima i situacijama im se slobodno i s punim povjerenjem osobe s invaliditetom, pa tako i gluhe osobe, mogu obratiti.

Gospođa Senjak iz središnjeg ureda HZZ-a govorila je o situaciji sa zapošljavanjem osoba s invaliditetom, o natječajima koji postoje, te o podacima o zaposlenim i nezaposlenim gluhim osobama.

Tomislav Benjak iz HZJZ govorio je o ulozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u zapošljavanju OSI u obliku kvotnog zapošljavanja.

Slijedećeg dana 29.11.2018. također u hotelu Laguna održana je i Izborna skupština HSGN-a na kojoj je po prvi puta u povijesti  Saveza izabrana žena za predsjednicu – gospođa Jadranka Krstić koja je dosad obnašala dužnost predsjednice u Udruzi gluhih i nagluhih Zagrebačke županije. Želimo joj puno sreće i uspjeha u daljnjem radu.

2018-12-03T13:40:14+00:00