Danas obilježavamo Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Danas obilježavamo Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Danas je Međunarodni dan osoba s invaliditetom koji se obilježava od 1992. godine. Poruka ovogodišnjeg međunarodnog dana OSI je „Osnaživanje osoba s invaliditetom te osiguravanje inkluzije i jednakosti“. Ovogodišnja poruka se fokusira na osnaživanje OSI za inkluzivan, ravnopravan i održiv razvoj predložen u Agendi održivog razvoja 2030.

Obećanje Agende 2030 da nikoga ne zaboravlja je ambiciozan akcijski plan međunarodne zajednice koja ide k miroljubivom i uspješnom svijetu, gdje se dostojanstvo pojedinca i jednakost sa svima primjenjuju kao osnovni princip. Kroz ciljeve Agende prožeta su tri stupa djelovanja Ujedinjenih naroda: razvoj, ljudska prava te mir i sigurnost. U tom pogledu, vrlo je važno osigurati potpuno i jednako sudjelovanje osoba s invaliditetom u svim područjima društva te stvoriti poticajno okruženje za i s osobama s invaliditetom.

Agenda 2030 naglašava pitanja vezana za održiv urbani razvoj, što posebno naglašava Cilj 11.: učiniti gradove i naselja uključivim, sigurnim, prilagodljivim i održivim. Nema održivog razvoja bez održivog urbanog razvoja. Na UN-ovoj Konferenciji o smještaju i održivom urbanom razvoju (Stanište III) koja se održala u Quito-u u Ekvadoru 2016.g., sudionici su prepoznali važnost prihvaćanja pristupa „pametnih gradova“ koji iskorištava mogućnosti digitalizacije, čiste energije i tehnologije, kao i inovativnih tehnologija prijevoza te na taj način stanovnicima pruža velik izbor mogućnosti pozitivnih za okoliš te podržava održiv ekonomski razvoj.

Ove godine, Glavno tajništvo UN-a će po prvi puta objaviti Ključno izvješće o invaliditetu i razvoju –  „UN ključno izvješće o invaliditetu i razvoju 2018. – Razumijevanje Ciljeva održivog razvoja za i s osobama s invaliditetom“. Izvješće pruža temelje za izradu politika koje uključuju osobe s invaliditetom, provedbu i monitoring te evaluaciju inkluzivnog, pristupačnog i globalno održivog plana.

Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u sjedištu UN-a okuplja zemlje članice, tijela UN-a, gradonačelnike, nacionalne i lokalne donositelje odluka, organizacije civilnog društva, akademske institucije i organizacije osoba s invaliditetom koje će razgovarati o putu prema inkluzivnom, ravnopravnom i održivom razvoju. Također, danas se objavljuje i UN-ovo ključno izvješće o invaliditetu i razvoju, kao dio obilježavanja Međunarodnog dana OSI.

Izvor: UN, HSGN

2018-12-03T12:04:47+00:00