Predstavnici Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih sudjelovali na EUD-ovoj godišnjoj skupštini u Beču

Predstavnici Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih sudjelovali na EUD-ovoj godišnjoj skupštini u Beču

Od 4. do 7. listopada održane su radionice, seminari i Opća skupština EUD-a u Beču u organizaciji izvršnog odbora EUD-a i Austrijskog saveza gluhih. Kako se ove godine slavi 30 godina od Rezolucije o znakovnom jeziku u Europskom parlamentu, glavne teme svih događanja bile su vezane upravo uz znakovni jezik i njegovo korištenje.

Na radionici EUD-a raspravljalo se o DESIGNS projektu kojim se želi poboljšati inkluzija gluhih osoba na  tržište rada. Raspravljalo se o Europskom zakonu o pristupačnosti (EEA – European Accessibility Act) koji je trenutno na raspravi u Europskom parlamentu, političkom sudjelovanju te slobodi kretanja gluhih diljem Europe.

Na seminaru koji se održao u petak 05. listopada, a u organizaciji EUD-a i Austrijskog saveza gluhih (Oesterrichischer Gehoerlosenbund), austrijske kolege prenijele su nam svoja iskustva i problematiku s kojom se susreću gluhi u Austriji. Austrijanci su podijelili podrobnije informacije o austrijskom znakovnom jeziku, koji, između ostalog, ima status UNESCO kulturne baštine te o uspješnoj praksi projekata u Austriji, od kojih su neki:

  • ESC 2015 – Eurovizija na znakovnom jeziku,
  • Zero project Austria koji postoji već 10 godina, a temeljni cilj mu je stvaranje svijeta bez barijera,
  • Projekt i istraživanje Bimodalno dvojezično obrazovanje u Europi koje zajednički provode Sveučilište u Beču, Humboldt svuečilište iz Hamburga, Comenius sveučilište iz Bratislave te Visoka škola za pedagogiju iz Zuricha pod vodstvom dr. Verene Krausneker, a kojim su obuhvaćeni obrazovni sustavi diljem Europe.
  • Reinhard Grobbauer sa Sveučilišta u Salzburgu predstavio je studijski program pod nazivom LOGO!, a kojim se stječe zanimanje tumača/prevoditelja znakovnog jezika budući je službeni kurikulum odobren od strane austrijskog Ministarstva znanosti (u akademskoj godini 2019. upisati će se treća generacija studenata).

Na seminaru su sudjelovali i predstavnik austrijskog Odbora pravobranitelja g-dina Carniel te voditelj odjela pravobranitelja za osobe s invaliditetom, g-din Aaron Banovics.

Na Općoj skupštini EUD-a održanoj u subotu 06. listopada sudjelovali su delegati iz 26 europskih država, među kojima i Jadranka Krstić, članica IO HSGN-a – predstavnica Hrvatske. Govorilo se o radu EUD-a u 2017. godini te su donesene odluke i dane smjernice za budući rad. Na skupštini su se predstavili i izaslanici partnerskih saveza i to: Europski forum osoba s invaliditetom  (EDF), Europska mreža učitelja znakovnog jezika (ENSLT), Europska organizacija gluhih sportaša (EDSO), Europska federacija tumača znakovnog jezika (efsli) te predstavnik Sekcije mladih EUD-a (EUDY).

2018-10-25T10:33:15+00:00