Usvojena nova direktiva za veću pristupačnost audiovizualnih medija

Usvojena nova direktiva za veću pristupačnost audiovizualnih medija

Velika većina EU parlamentaraca usvojila je 2. listopada 2018. novu Direktivu o uslugama audiovizualnih medija koja uključuje obvezne odredbe o pristupačnosti osobama s invaliditetom.
Članak 7 određuje da će TV postaje, bilo javne ili komercijalne, kao i platforme s programima na zahtjev kao što su Netflix i HBO, trebati svoje usluge „kontinuirano i postupno učiniti pristupačnijima osobama s invaliditetom“. To znači da će biti više titlova za gluhe i nagluhe, zvučnih opisa, prijevoda i tumačenja na znakovni jezik i govorenih titlova u, npr. TV programima, serijama, filmovima, dokumentarcima i vijestima.
Ovo je značajan napredak u usporedbi s prošlom Direktivom u kojoj je ovaj članak služio i bio kao poticaj za pristupačnost što je u mnogim državama članicama rezultiralo potpunim zapostavljanjem pristupačnosti, dok su ostale zemlje dosta napredovale jer su ovu stavku učinile obveznom u svojim nacionalnim zakonima.
Direktiva također osigurava korisnicima mogućnost podnošenje žalbe o pristupačnosti medija koje se šalju posrednicima u svakoj zemlji. Također, korisnici će kroz spomenute posrednike moći dobiti više informacija o pristupačnosti medija. Informacije u slučaju nužde koje se emitiraju putem TV kanala, uključujući informiranje javnosti o elementarnim nepogodama, uvijek trebaju biti pristupačne osobama s invaliditetom.
Konačno, članak 7 Direktive također potiče pružatelje medijskih usluga na objavljivanje akcijskih planova u pogledu njihove pristupačnosti te jamči redovito izvještavanje Komisiji o ovom pitanju od strane svake države članice.

Slijedeći koraci:
– Direktiva će službeno biti usvojena od strane Vijeća EU te će nakon toga biti objavljena u službenom glasilu EU-a. Nakon toga, svaka država članica će u roku od 21 mjesec trebati „prenijeti“ Direktivu u nacionalno zakonodavstvo.
– Organizacije osoba s invaliditetom će trebati djelovati proaktivno kroz taj 21 mjesec kako bi osigurale da se članak 7 o pristupačnosti medija dobro prihvati i razvije na nacionalnoj razini.
– Tajništvo EDF-a će pripremiti priručnik za prijenos ove direktive kako bi olakšalo dijalog sa svim svojim članicama.

2018-10-03T09:01:02+00:00