Održana generalna skupština i konferencija Europske federacije nagluhih osoba 2017. u Londonu

Održana generalna skupština i konferencija Europske federacije nagluhih osoba 2017. u Londonu

Predstavnici Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih sudjelovali su od 05. do 07. svibnja 2017. na godišnjoj skupštini i konferenciji Europske federacije nagluhih osoba (EFHOH) pod nazivom „Ostanimo povezani, informirani i osnaženi!“ u Londonu u Engleskoj.
Na godišnjoj skupštini koja je održana prvi dan skupa, Predsjedništvo EFHOH-a prihvatilo je prijedlog naših predstavnika da se godišnja skupština 2019. godine održi u Zagrebu. Prezentaciju za delegate skupštine te službeno prihvaćanje domaćinstva skupštine za 2019. održat će se na godišnjoj skupštini EFHOH-a 2018. u Ljubljani. Kako će sljedeća skupština 2019. godine biti izborna skupština, birao se nominacijski odbor u koji je izabrana naša predstavnica Zdravka Baštijan.

Drugi dan skupa održana je iznimno interesantna Konferencija s velikim brojem zanimljivih izlaganja. Predavači na konferenciji bili su Dr. Laszlo Lovaszy (član Odbora za praćenje UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom te savjetnik u EU parlamentu), Penny Mordaunt (Britanska ministrica za osobe s invaliditetom, rad i zdravstvo), Lidia Best (predsjednica Britanskog saveza oglušjelih osoba i potpredsjednica Europske federacije nagluhih), Søren Hougaard (glavni tajnik Europskog udruženja proizvođača slušnih pomagala), Mark Laureyns (predsjednik Europskog saveza stručnjaka za sluh), Gareth Ford-Williams (voditelj Ureda za pristupačnost, dizajn i inženjering BBC-a), David Bradshaw (Digital TV Group) i Sarah Herllinger (viša menadžerica za politiku i inicijativu opće pristupačnosti u Apple-u).

Posebnost ove konferencije bila je korištenje eng. lipspeaker-a, tj. osobe koja jasno izgovara riječi kako bi gluhe i nagluhe osobe mogle jasno očitavati s usana te im i na taj način omogućiti pristupačnost informacijama.s

2017-05-26T09:12:36+00:00