Suradnja HSGN & NZ za razvoj civilnog društva

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva održala je dvodnevni sastanak s predstavnicima saveza udruga osoba s invaliditetom u Opatiji, 8.-9. travnja 2015. godine. Tema sastanka bila je dogovor o mogućnostima nastavka financiranja saveza koji su do sada koristili Institucionalnu podršku Zaklade.

U prvom dijelu skupa, savezi su pojedinačno predstavili postignuća i izazove tijekom provedbe Institucionalne podrške kao i očekivanja od buduće suradnje. Nakon toga, upraviteljica Nacionalne zaklade Cvjetana Plavša-Matić i Marija Boltek, voditeljica Razvojnog ured prikazale su Standarde provođenja Razvojne suradnje, najvišeg oblika financiranja, te postupak za prelazak iz sustava Institucionalne potpore u sustav Razvojne suradnje. Nakon sveobuhvatne rasprave koja je bila posvećena financiranju saveza, raspravljalo se i o financiranju udruga članica saveza. Dogovoreno je da će savezi učiniti pripreme i donijeti odluke o prihvaćaju novog oblika suradnje, a da će krajem kolovoza biti raspisan novi natječaj za institucionalnu potporu na tri godine na koji će se moći prijaviti one udruge članice koje do sada nisu osigurale institucionalnu potporu. Nacionalna zaklada i savezi su se usuglasili i da će u roku od mjesec dana održati i zajednički kraći sastanak s predstavnicima udruga i nakon toga razmotriti modalitete suradnje.

Tijekom sastanka odlučeno je da se Nacionalnoj zakladi dostavi i Prijedlog Zakona o udrugama osoba s invaliditetom od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku koji je dostavljen i Ministarstvu socijalne politike i mladih kako bi se sagledali i drugi mogući oblici financiranja. Na sastanku u ime Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih sudjelovali su predsjednik Andrija Halec, Tajana Biškupić Andolšek i Zdravka Baštijan.

2016-12-09T11:03:50+00:00